Du råkar inte ha en 50-lapp eller 100-lapp som ligger och skräpar?

Hej!
Du som läser råkar inte ha en 50-lapp eller 100-lapp över som du ännu inte beslutat exakt vad du skall göra med? Jag har ett litet förslag nämligen, eller en förfrågan snarare :-)

Som ni som hängt med på bloggen ett tag känner till så har jag ett stort engagemang här nere, och det är inte bara för de räddade hundarna på centret, utan jag har en dröm att förändrar livet för en massa fler hundar än så!

Jag har varit med och arrangerat och med svenska pengar finansierat flera vaccinations och kastrationsresor till byar där innevånarna inte själva har möjlighet att erbjuda sina hundar detta. Samtliga har varit succé!!
Låt mig berätta varför:

Hundar och katter hålls som husdjur också här, men ägandet skall helst inte kosta något och kunskapen är ofta mycket låg. Genom att erbjuda gratis vaccination till hundar och katter så lockar vi dit enormt många! En dag när jag var ute vaccinerade vi 273 (!)hundar och katter.

(Bilden är från en tidigare resa och jag och Doc Roland håller några av valparna som skall vaccineras)

Dom vet att vissa sjukdomar är smittsamma från djur till människa och Rabies är en stor skräck här, så självklart tackar dom ja till vaccination. Siffror visar att över 1000 människor dör årligen i Rabies här på Filippinerna, och man tror att ungefär hälften får det från kontakt med smittade hundar och katter, och resten från att ha ätit smittat hundkött.

När dom kommer till mötesplatsen som vi har flagat för i god tid innan har vi med oss flera erfarna veterinärer och öven veterinärstudenter som läser sista året, så samtliga djur får en check-up och man får ett naturligt tillfälle att prata om "ansvarsfullt djurägande". Responsible Pet Ownership är en kampanj som pågår och vi får enormt bra respons från alla håll. Vi pratar om allt från mat, vikt på hunden (här är dom oftare underviktiga till skillnad från Sverige där problemet är det motsatta), varför ett halsband är att föredra framför en tung kedja, ibland till och med hur man bör bära en hund. Eftersom rabies smittar genom kroppsvätskor vill dom ha munnen på hunden så långt borta som möjligt så dom lyfter den i rumpan vilket gör att hunden får obalans och risken att bli biten givetvis blir många gånger större än om man ger den stöd både under rumpan och under bröstet. Vi delar också ut vitaminer, avmaskning och eventuella andra mediciner som behövs.

(Bilden visar då student Donna i färd att hämta fler vaccinationsdoser. Nu arbetar Doc Donna här som veterinär :-) När hon var klar med studierna valde hon att fortsätta jobba med oss och har nu bott på Animal Kingdom Foundations center i ett år.)

Vi får också chans att kastrera hundar och katter för att förhindra att populationerna växer okontrollerat. Det är husdjur, men också bykatter och byhundar som vi kastrerar. Min erfarenhet är att det är det enda som fungerar på okontrollerad populationsökning. Och när bestånden är under kontroll så minskar också ilska och hat från invånarna.

Vi kan då också komma åt deras "traditionella" sätt att kastrera hundar och katter som är att man tar en gummisnodd som man sätter hårt hårt runt pungkulorna tills dom skrumpnar och faller av... Om katten eller hunden inte blir galen av smärta eller dör i infektioner innan det vill säga...

En dos rabiesvaccin kostar 35 pesos, ungefär 5kr
Att kastera en hankatt ungefär 450 pesos, ungefär 65kr
Att kasterar en honkatt ungefär 900 pesos, ungefär 130kr
Att kastrera en hanhund 600 pesos, ungefär 85kr
Att kasterar en tik 1200 pesos, ungefär 170kr


(Bilden visar vår portabla klinik där två operationsbord finns och används flitigt för kastreringar och andra ingrepp)

Priserna ovan inkluderar narkos, antibiotika, stygn och kompresser och annat som behövs under operation. Tillkommer gör transporten dit och alla redskap och instrument. Alla vi som jobbar gör det gratis!

Som vanligt när det gäller Animal Protection Network så går pengarna bara till ändamålet, inga löner, inga administrativa omkostnader, inga arvoden utan det går till hundarna och katterna.


(Bilden visar ansvarsfulla djurägare i kö för hälsokontroll och vaccinatiom)


(Bilden visar en av patienterna, en kraftigt underviktig och anemisk hund. Vitaminer och avmaskning gjorde susen, men vi fick följa upp också efter att vi varit där. Hunden blev frisk)

Med informationen ovan skulle jag ödmjukast vilja be dig som läser att känna efter om du kan avvara en 50-lapp eller två? Ju mer pengar, desto fler patienter!! Jag kommer att åka ut på första vändan om 1,5 vecka och har preliminärt för avsikt att hinna med två eller tre innan jag återvänder till Sverige.

Pengarna betalas till Animal Protection Network på Plusgiro 262249-6. Märk insättningen med 'Filippinerna' så kommer dom att användas till just detta! Sprid gärna detta till vänner och bekanta!! Vartenda 20-lapp gör faktiskt skillnad!

Tack snälla för att ni är med och gör Filippinerna till en lite mer human plats för katterna och hundarna!Kramar från Lou

(Bilden visar mig i färd med att ta tandsten, göra rent öronen och piffa till en av våra patenter)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0