Tre av totalt 45 hundar kastrerade idag.

Idag påbörjade vi det sista steget i de från Baguio räddade hundarnas rehabilitering. Sedan ankomsten till centret för en månad sedan har  de 45 överlevande hundarna vaccinerats, avlusats, avmaskats samt i största allmänhet givits tid att komma igen efter tiden i fångenskap hos hundhandlarna. Avslutningsvis kastreras alla hundar vilket är vad som krävs för att de förhoppningsvis ska få nya hem. Av de totala antalet på 45 räddade hundar är 21 tikar.


En av tikarna vaccineras av veterinär Jan och får klorna lippta av Eva.
Kennelmate Lynson har fångat in och håller.


Några av tikarna till vänster med Joni ('Princess') i förgrunden och
hanhundrana till höger i väntan på sin tur.


Den här dagen har vi  väntat på. Under centrets chefsveterinär Rolands ledning , 'Doc' kallad på centret, får vi här en unik möjlighet  till att utföra kirurgi. Först ut idag var tre tikar; Jolie, Jordan och Joni. 'Doc' som säkerligen var nyfiken på våra färdigheter och eventuella olikheter avseende ingreppets tekniska utförande satte oss på dagens första patient Jolie. Så fick alltså Eva äran att inleda de närmsta dagarnas digra jobb med att kastrera 45 hundar. Jolie förbereddes med nogsam rakning och tvättning och placerades på operationsbordet. Eva var säkerheten själv och det skulle visa sig att våra Filippinska värdar inte hade mycket att invända vad det gällde det tekniska. Dock såg Roland helst att bukfascian slöts med enkla isolerade suturer. Nu ska det ju tilläggas att 'Doc's' hudsnitt är knappt hälften av det vi tidigare sett. Därmed går det förstås fortare med de avslutande suturerna i tre lager; bukfascia, underhud och hud. Nedan ses en nöjd kirurg efter ett väl förrättat värv.


Kirurg och nyopererad patient.

Under våra samtal med 'Doc' under dagen hade det framkommit att flertalet av de Filippinska hundarna är blödningsbenägna. Vi resonerade tillsammans med 'Doc' lite kring tänkbara orsaker till detta och enades om att värmen säkerligen har med saken att göra då ökad blodcirkulation har en kylande effekt på kroppen. Underteckad som tog sig an Jordan skulle bli varse detta. Eva som denna gång assisterade jobbade idogt  med dopptyget för att minska flödet och förbättra sikten. Dessutom skulle det visa sig inför stängningen av buken att blod sipprade diffust från hudsåret. Det verkade som denna blodmängd fylldes på någonstans från buken. Med denna typ av intravenös narkos är tiden en faktor. 'Doc' tog därför över och kunde med viss möda lokalisera blödningen och så småningom åtgärda problemet. Nu var det bråttom att stänga buken eftersom det dragit ut på tiden. Jordan är blek och dessutom är infektionsrisken större ju längre tid som buken är öppen. Medan detta pågår tilltar Jonis ylande (av Lou döpt till Princess efter räddningsaktioneni Baguio) som efter veterinärerna Rolands och Jans operation vaknat med oro och smärta. Detta hade resulterat i kraftiga bukrörelser alttsedan hon vaknade ur narkosen. Eva och Jan hämtade henne och ur buksåret blödde det kraftigt. Eftersom det inte gick att se var ´blödningen kom ifrån var det bara att söva och öppna igen. Roland som alltjämt kämpade mot klockan med Jordan hade nu två 'blödare' samtidigt att ansvara för. Han och vi andra behöll lugnet och så småningom kunde vi alla andas ut after att de båda 'blödarana' fåtts under kontroll. Jordan fick dropp. smärtlindring  och antibiotika och kunde nu lite senare på kvällen ses sittandes i sin bur pigg men kanske lite undrande. Joni fick ytterligare smärlindring och även hon antibiotika efter att ha öppnats två gånger. Även hon mår bra i sin bur. Piggast dock är dagens första patient Jolie som ganska snart fick träffa kompisarna i sin rastgård. Hon undrar väl kanske också vad det var som hände. Imorgon är det ett gäng killar som står på tur.


Våra filippinska veterinärer sätter de avslutande suturerena på Joni ('Princess')

Cindy med det brutna benet som vi berättade om i vårt förra inlägg har kommit hem till centret opererad och pigg. Hon har fått en specialskena runt benet och är en jäkel på att ta sig ut kragen. Skenan rår hon dock inte på.

/ Vid datorn
Pontus Fällman


Kommentarer
Postat av: Lou

Ååååhhh vad jag saknar er och alla där! Underbart att Prinsessan mår bra! Ge henne en puss och en godis från mig.Hälsa alla!Kramar från Lou

2009-01-10 @ 11:35:39
Postat av: Anna Almberg

Vad effektiva och duktiga ni verkar vara Pontus och Eva!!

Hörde också hur glada de blivit för munstegarna på centret./kram Anna

2009-01-10 @ 22:14:25
URL: http://www.animalprotection.se
Postat av: Lars-Gunnar Fällman

Hej PontusKul att se er och att du verkar trivas.

Var rädd om dig. Att ni tar väl hand om hundarna framgår tydligt av bild och text.God fortsättning och många kramar från oss alla.Pappa & Co

2009-01-11 @ 21:33:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0